Karekodlu Çek
Karekodlu Çek Nedir?
Karekodlu Çek, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na göre basılmış çeklerdir. Bu çekler üzerinde kare ya da dikdörtgen barkod bulunmaktadır. Bu barkodlar yani karekodlar ile mevzuata uygun detay bilgilere erişilebilmekte ve bu detay bilgilerin raporlanması sağlanmaktadır. Çekler üzerindeki karekodlar ile çeki düzenleyenin yani keşideci, çekin bulunduğu banka hesabına ve çek yaprağına ilişkin bilgilere erişmek mümkündür.
2017 yılı Ocak ayı itibari ile koçanlı çekler, logolu çekler, laser çekler ve sürekli çekler e dahil olmak üzere Karekodlu Çek olarak basılmaktadır. Kredi Kayıt Bürosu tarafından sunulmakta olan Karekodlu Çek Sistemi ile çekin üzerindeki karekod sorgulanabilmekte ve çek yaprağından keşidecinin çek ödeme geçmişine kadar detaylı bilgilere erişilebilmektedir.
Karekodlu Çek Avantajları
Üzerindeki karekodun hamil tarafından okutulması ile onay sürecine ihtiyaç duyulmadan keşideci hakkındaki çek ödeme performanslarının görüntülenmesine ve çekin sistemsel kaydının incelenmesine olanak sunmasının yanı sıra beraberinde de pek çok avantaj sağlamaktadır.
Ticari ortaklıklarda ya da satın alma gücünde firma için yapılacak mal ve hizmet alımları sonucunda doğan tüm ödemelerin nakit bulundurma ihtiyacı hissetmeden gerçekleştirilmesine olanak tanımaktadır. Ayrıca bankalardan alınan karekodlu çekler için ayrıca ücret tahsil edilmemektedir.
Tüm bunların yanı sıra Karekodlu Çek, keşidecinin çek ödeme performansına kolayca ulaşmayı sağlamaktadır. Ayrıca çekin dolaşımdayken bilgilerini öğrenebilmeyi, çek yaprağını sorgulayarak doğrulayabilmeyi ve en önemlisi ise sahtecilik ve dolandırıcılığa karşı tedbirlerin alınabilmesine olanak sunmaktadır. Böylece ticari ortaklıklarda ya da satın alımlarda zarar riskini de en aza indirmiş olmaktadır.
Karekodlu Çek İşleyişi Nasıldır?
Karekodlu Çek keşideci tarafından çalışmakta olduğu bankadan talep edilmektedir. Keşidecinin Kredi Kayıt Bürosu Findeks platformuna üye olması gerekmektedir. Üye değil ise çeki temin ettiği banka tarafından üyeliği tamamlanmaktadır. Üyelik işleminden sonra karekodlu çekin defter basımı yapılmaktadır. Basım işlemi sonrasında da keşideciye teslim edilmektedir. Daha sonrasında çeki alan hamil Findeks üyesi olarak mobil uygulama üzerinden giriş yaparak çek üzerindeki barkodu kolaylıkla okutabilmektedir. Bu sorgulama işlemi sonrasında keşidecinin özet çek raporuna ya da performansına ulaşmış olmaktadır.
Karekodlu Çek Sorgulaması Nasıl Yapılmaktadır?
Keşideciden yani çeki düzenleyenden alınan çekin üzerindeki karekod aracılığı ile hızlı bir şekilde sorgulama yapmak mümkündür. Çeke ve keşideciye ait bilgilere erişmeye olanak sunan Karekodlu Çek sorgulama işlemi için hamilin bir akıllı telefona sahip olması gerekmektedir. Çeki alan hamil akıllı telefonu üzerinden Findeks Mobil uygulamasını indirerek giriş yapmalıdır. Daha sonrasında hamilin elinde bulunan çekin üzerindeki karekod uygulama üzerinden okutularak özet çek raporuna hızlı bir şekilde erişebilmektedir.
Özet Çek Raporundaki Bilgiler
Findeks Mobil üzerinden sorgulaması yapılan karekodlu çeklerin özet raporları içerisinde çek ve hamile ilişkin detayların yanı sıra aşağıda yer alan bilgiler de bulunmaktadır;
- İbraz edilmiş ilk çek ve son çeke ait tarihler
- İbrazında ödenmiş çeklerin tutarlar ve adetlerinin yüzdeleri
- Arkası yazılmış ve ödenmemiş çeklerin tutar ve adetlerinin yüzdeleri
- Arkası yazılmış ve sonradan ödenmiş çeklerin tutar ve adetlerinin yüzdeleri
- Tüm bu bilgilerin 1 – 3 – 12 aylık kırılımları yer almaktadır.
Karekodlu çekin sorgulanabilmesi ve Karekodlu Çek Raporu’nun elde edilebilmesi için keşideciden onay alınmasına gerek yoktur. Ancak karekodlu çek karnesi teslimi ve sorgulama işlemi için Kredi Kayıt Bürosu Findeks üyeliği zorunludur. Findeks sorgulama platformuna üyelik ücretsizdir. Findeks Mobil uygulaması ise App Store ya da Google Play üzerinden akıllı telefonlara kolaylıkla indirilebilmektedir. Uygulamanın indirilmesinden sonra üyelik işlemi ücretsiz bir şekilde kolaylıkla yapılabilmektedir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.