Çekilen Krediyi İptal Etme
Çekilen Krediyi İade Etme
Günümüzde pek çok kişi ve kurumun finansal ihtiyaçları doğrultusunda bankacılık ürün ve hizmetlerine başvurduğunu ifade edebiliriz. Özellikle acil finansal ihtiyaçlarda tüketici kredileri, ihtiyaç kredileri, taşıt ve konut kredileri bankalar aracılığı ile kullanılan en yaygın finansal araçlardır. Bu kredili ürünler kişilerin aylık gelir durumları doğrultusunda belli koşul ve kriterlerin sağlanmasının ardından müşterilerin kullanımına açılmaktadır.
Kredi kullanımı esnasında bankalar talep edilen kredi tutarlarını belirli faiz oranlarında ve vade sürelerinde vermektedir. Ülke genelinde hizmet vermekte olan pek çok özel ve kamu bankasının kredi türlerinde uygulamış olduğu faiz oranları ve vade süreleri ise birbirinden değişiklik gösterebilmektedir. Bunun sonucunda ise bazı tüketicilerin onaylanmış kredilerindeki yüksek faiz oranlarından, vade sürelerinden ya da kredi üst limitlerinden memnun olmaması halinde Çekilen Krediyi İptal Etme işlemlerine başvurduğunu söylemek mümkündür.
Acil nakit ihtiyacının kalmaması, diğer kredi kampanyalarına kıyasla yüksek faizli kredi kullanımı, vade süresinin ya da aylık ödeme planının gelir seviyesine uygun olmaması gibi pek çok neden sonucunda her bir tüketicinin kullanmış yani Çekilen Krediyi İptal Etme hakkı bulunmaktadır. Ancak bu iptal yani cayma hakkının kullanılabilmesi için de bir takım prosedürlere dikkat edilmesi gerekmektedir.
Çekilen Krediyi İptal Etme Koşulları
Başvurulan ve onaylanan bir kredinin kullanılması zorunlu değildir. Her kredi başvurusu sonrasında çekilen kredinin bir cayma hakkı bulunmaktadır. Kredinin kullanımından vazgeçilmesi halinde Çekilen Krediyi İptal Etme koşulları çerçevesinde bankaya kredinin kullanılmak istenilmediğini bildirmek yeterlidir. Ancak bankaların çalışma politikaları çerçevesinde cayma hakkına ilişkin bir ceza olmamasına rağmen kredi iptalinde masraflar çıkabilmektedir.
Söz konusu krediye ilişkin herhangi bir sözleşme imzalanmadıysa onay sürecinde iptal ve cayma işlemleri gerçekleştirilecek ise bu aşamada herhangi bir masraf ödemeden kredi iptali gerçekleştirilebilmektedir. Ancak onaylanan kredi için sözleşmeler imzalandı ve söz konusu işleme ait dosya açıldı ise kredinin iptali için yasal hak kullanılarak 14 gün içerisinde cayma hakkından yararlanmak mümkündür. Bu 14 günlük süre içerisinde de bazı bankalar herhangi bir masraf almadan krediyi iade almakta ve iptal işlemini gerçekleştirmektedir.
Cayma hakkının bankaya bildirilmesinden sonra paranın iadesi ve kredinin iptali gerçekleştiğinde bankalar tüketicilerden anapara ile beraber iptal işlemine kadar olan günlük faizi talep etmektedirler. 30 gün içerisinde anapara ile birlikte faiz tutarının bankaya ödenmesi gerekmektedir. Geri ödeme işlemlerinin tamamlanmasının ardından da Çekilen Krediyi İptal Etme işlemi tamamlanmış olmaktadır.
Cayma Hakkında Bilinmesi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çekilen Krediyi İptal Etme işlemindeki cayma hakkı kredi sözleşmesinin kurulduğu tarihte başlamaktadır. Banka müşterisi anaparayı ve kredinin kullanılmış olduğu tarihten anaparanın ödenmiş olduğu tarihe kadar olan sürede tahakkuk etmiş faizi en geç cayma bildiriminin bankaya gönderilmesinden sonraki 30 gün içerisinde ödemekle yükümlüdür.
Cayma bildirimi esnasında bankalar müşteriden hesaplanan faiz, kurum ve üçüncü kişilere denmiş ücretlerin dışında herhangi bir bedel talep etme hakkına sahip değillerdir. Kredi işlemleri esnasında bu bedeller dışındaki tahsil edilen her türlü masraf ve ücretler banka tarafından 7 gün içerisinde müşteriye iade edilmektedir.
Tüm bunlara ek olarak kredinin sözleşme tarihi üzerinden 14 gün geçti ise ve cayma hakkı ortadan kaldırıldıysa; ihtiyaç kredisi türünde kredinin kapatılmış olduğu tarihe kadar olan faizler ve bankanın kredi için yapmış olduğu masrafların bankaya ödenmesi gerekmektedir. Konut kredilerinde ise ihtiyaç kredisi türünde ödenen masraflara ilave olarak erken kapama cezasının ödenmesi gerekmektedir. Bu prosedürlerin yerine getirilmesi ile Çekilen Krediyi İptal Etme işlemi tamamlanmış olmaktadır.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.