Emekli Kredi Borcunu Ödemezse Ne Olur?

Emekli Krediyi Ödemezse Ne Olur?

Tüketiciler maddi ihtiyaçları doğrultusunda bankaların sağlamış oldukları ürün ve hizmetlerden yararlanmaktadırlar. Bankaların sunmuş olduğu kredi, kredi kartı ve diğer bankacılık ürünlerinin geri ödemeleri ne kadar düzenli ve disiplinli olursa banka ile olan çalışmalar da o kadar düzenli seyretmektedir. Ancak bazı durumlarda bankalardan finanse edilen ürünlerin geri ödemelerinde problemler yaşanabilmektedir.

Kullanılan kredilerin geri ödemelerinde gecikmeler yaşanması halinde bankalar bireysel ve kurumsal müşterilerine 90 günlük bir süreç tanımaktadırlar. Bu süre içerisinde gecikmeye düşmüş kredili ürünlerin geri ödemelerini yapmalarını beklemektedirler. Belirtilen bu süreç içerisinde herhangi bir ödemenin yapılmaması halinde yasal süreç başlatılmakta ve icra durumu söz konusu olmaktadır.

Tüm bu prosedürler her bir tüketici için aynı olmakla birlikte maaşlı çalışan ve emekli maaşı alan kişilerde icra işlemleri farklı parametrelerde uygulanmaktadır. Bu gibi durumlarda da özellikle emekli tüketiciler tarafından Emekli Kredi Borcunu Ödemezse Ne Olur gibi sorular sıklıkla sorulmaktadır.

Emekli Kredi Borcunu Ödemezse Ne Olur sorusunun sıklıkla araştırılması nedeni ile emekli tüketicilerin borç ödeme disiplinlerinde yaşamış oldukları aksaklıklar sonucunda yaşayabileceği ve karşı karşıya kalabileceği durumlar hakkından bilgi sahibi olmaları önemlidir.

Emekli Maaşına Kredi Haczi Gelir Mi?

Emekli Kredi Borcunu Ödemezse Ne Olur konu başlığı içerisinde en merak edilen husus maaşa haciz konulmasıdır. Emekli vatandaşların kredi ya da kredi kartı borçlarını ödeyememesi durumlarında bir takım sıkıntılar ya da bankaların yaratacağı psikolojik baskılar ile karşılaşacağını söylemek mümkündür. Bu nedenle aylık taksit tutarlarının düzenli olarak ve üst üste gelmeden yapılmasına özen gösterilmelidir. Taksitlerin ödenmemesi durumunda da banka tarafından 90 günlük bir süreç tanınmakta ve bu bildirimler mail, telefon ve diğer iletişim araçlarından sürekli olarak yapılmaktadır.

Emekli vatandaşın kredi ya da kredi kartı borcunu ilk 3 aylık süreç içerisinde ödememesi halinde bankaların tahsilat birimleri devreye girmektedir. Ödemelerin yapılmamış olduğu süreçler içerisinde sıklıkla yapılan bu telefon görüşmeleri ilerleyen günlerde sıklığını arttırmaktadır. Ayrıca bu telefon görüşmeleri esnasında da gerekli ödemelerin yapılmaması halinde hukuki sürecin başlatılacağına dair bilgiler de banka tarafından emekli vatandaşa iletilmektedir. Telefon görüşmelerinin ardından da bankada kayıtlı bulanan adrese gecikme bildirimlerine ait mektup gönderilmektedir. Mektup içerisinde söz konusu borcun tümünün ödenmemesi halinde bankadan bağımsız bir hukuk bürosuna devredileceğine yer verilmekte ve avukat masraflarının dahi tahsil edilecek borç tutarına ilave edileceği belirtilmektedir.

Adrese gönderilen mektup sonrasında borcun ödenmemesi halinde de dosya avukata verilecektir. Bankaların dosyalı avukata devretme durumu ve süreci bankadan bankaya değişiklik gösteren bir süreçtir. Bazı bankalar 3 aylık süreç içerisinde direk hukuki süreci başlatabildiği gibi bazı bankalar bu süreci de biraz daha uzatabilmektedir.

Dosyanın avukata verilmesi halinde de banka yerine mevcut borç bakiyesi ile ilgili işlemler için avut emekli kişi ile iletişime geçmeye başlar. Burada belirtilmesi gereken iki nokta vardır. Borcun ödenmemesi halinde emekli kişiye hapis cezası yoktur ve maaşı haczedilemez. Bu noktalara değinmenin ardından hukuksal sürecin başlanmasının ardından yine de borcun ödenmemesi halinde haciz işlemleri başlatılmaktadır. Bu süreç içerisinde de avukata verilen dosya içerisindeki borç tutarları da emekli kişinin ödeyebileceği minimum taksit tutarlarına bölünerek borcun tahsil edilmesi sağlanmaktadır.

Emekli Maaşına Bloke Koyulur Mu?

Emekli Kredi Borcunu Ödemezse Ne Olur konu başlığında ele alınacak bir diğer husus ise bloke işlemidir. Bankalar ödenmemiş kredili ürün borçları nedeni ile emekli maaşlarına bloke koyamamaktadır. Emekli maaşları üzerine koyulan herhangi bir bloke işleminin dayanağı da bulunmamaktadır. Yani emekli kişinin izni ve rızası olmadan maaşa el konulması söz konusu değildir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.