Kara Listeden Nasıl Çıkılır?
Kara Liste Nedir?
Banka ve finans kuruluşları kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesapları gibi ürün ve hizmetlerini tüketicilerin kullanımına sunarken vermiş olduğu kredili ürünleri belirli bir süre sonunda ve vadelerde geri almak kaydı ile satın alma gücünü sağladığını ve finanse ettiğini söylememiz mümkündür. Ancak satın alma günü sağlayan kişi ve kurumlar almış oldukları bu ürün ve hizmetlerin geri ödemelerinde problem yaşayabilmektedirler.
Finansal çalışmalarında sorun yaşayan ve borç ödeme disiplinlerinde düzensizlikler olan kişileri, bankalar çalışma politikalarında belirlemiş oldukları Kara Liste uygulamasına tabii tutmaktadırlar. Yasal takip olarak ifade edilebilen bu liste, kredili ürünlerin vade süresi içerisinde ödenmemesinden dolayı yasal yollar ile tahsil edilmesi amacı ile başlatılan işlemdir. Bu işleme tabii tutulan yani finansal ürünleri takip sürecinde olan ya da yasal takip süreci başlatılan kişiler kredi notunun düşmesi ile birlikte kara liste içerisine alınmaktadır.
Kara Listeden Nasıl Çıkılır sorusuna yanıt vermeden önce ilk olarak kara listeye nasıl girilir ve ne kadar sürede girilir sorusunu açıklamak gerekir. 2015 yılında çıkan yönetmelik çerçevesinde banka ve finans kuruluşu tarafından geri almak koşulu ile verilmiş olan kredili ürünlerin vade süresince ödenmemesi halinde bu kurumların nasıl bir yol izleyeceği ve alacağını nasıl tahsil edeceği belirtilmiştir.
Bu yönetmelik kapsamında; tüketicinin birbirini izleyen 2 vade süresince yani iki taksitin ödenmemesi halinde ek süre verilerek yasal işlemler başlatılmaktadır. Ödemelerin yapılmasına ilişkin tebliğ sonrasında 30 günlük süre sonrasında da ödemelerin yapılmaması halinde kişi kara listeye eklenerek hakkında yasal takip işlemi başlatılmaktadır. Yani toplamda ek süre ile birlikte 90 gün içerisinde yani 3 taksit boyunca ödeme yapılmaması durumunda direkt olarak haciz işlemleri başlatılmaktadır.
Hakkında yasal süreç başlatılan tüketicinin ilk olarak finansal yaşamı ve çalışmaları kısıtlanmaktadır. Borç ödeme disiplinindeki problemler ve risk profili oluşturması nedeni ile bankalar ve finans kuruluşları talep etmiş olduğu bir sonraki ürün ve hizmetleri durdurarak; en riskli müşteri grubuna almaktadır. Bunun sonucunda da kara listede bulunan kişi acil nakit ihtiyaçlarını ve finansman desteğini sağlayabilmek için de Kara Listeden Nasıl Çıkılır sorusuna yanıt aramaktadır.
Kara Listeden Çıkmak İçin Yapılması Gerekenler
Bir kişinin ya da kurumun finansal faaliyetlerine tekrar devam edebilmesi için ilk olarak mevcut borçlarını kapatması gerekmektedir. Aksi halde bankalar geçmiş dönem borçlarını henüz ödememiş bir tüketici ile tekrar çalışmak istememektedirler. Bunun yanı sıra kara liste içerisindeki tüketici hala risk profili oluşturduğu için en kötü skor bandında yer alacağından başvuru işlemlerinde de referans notu olarak ele alınan kredi notunun düşük olması sebebi ile direkt olarak red yanıtı alacaktır.
Tüm bunların yanı sıra Kara Listeden Nasıl Çıkılır başlığında ifade edilmesi gereken en önemli husus kara listede adı bulunan kimsenin yapmış olduğu çalışmalar 5 yıl boyunca silinmemektedir. Kredi Kayıt Bürosu ve Türkiye Bankalar Birliği tarafından kayıt alınan kara listedeki bilgiler tüm bankalara ve finans kuruluşlarına iletilmektedir. Bu nedenle kara listeden çıkabilmek için ilk olarak finansal ödeme disiplininin tekrar kazanıldığının göstergesi olan kredi notunun iyileştirilmesi gerekmektedir.
Ayrıca belirtmek gerekir ki bazı dönemlerde Kredi Sicil Affı Yasası çıkarılmaktadır. Bu affın resmi gazetede yayımlanması ile birlikte kişilerin borçlu olduğu bankalardaki kredili ürünleri tekrar yapılandırılmaktadır. Hatta bazı bankalar çalışma politikalarınca yaptığı düzenlemeler ile borçlarını tahsil edebilmek için faiz silme veya vade süresi arttırma gibi yöntemlere başvurmaktadır. Bu süreç içerisinde de tüketiciler ödeme disiplinlerine dikkat ederek kredi notunu tekrar yükseltebilmekte, finansal yaşamlarında kısıtlama ya da durdurma olmadan devam edebilmektedir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.