Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı

KOSGEB Mikro ve Küçük İşletmelere Destek Projesi

Covid-19 salgını sonrasında mikro ve küçük işletmelerin (MKİ) finansmana erişimleri kısıtlı hale gelmiştir. Bunun sonucunda da gelir seviyelerinde azalmalar gözlemlenmiştir. Bu nedenle mikro ve küçük işletmelerin pandeminin yıkıcı etkilerinden korunması için Mikro v Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı geliştirmiştir.

Bu destek programı; Dünya Bankası, Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı / JICA ve KOSGEB tarafından birlikte geliştirilen ve yürütülen bir destek projesidir. Bu proje kapsamında 600 Milyon Amerikan doları tutarında bütçe ayrılmış olup, mikro ve küçük işletmelere hızlık destek projesi kapsamında verilmesi kararlaştırılmıştır.

Bu proje kapsamında Covid -19 salgınından etkilenmiş olan imalat ve bilimsel Ar-Ge sektöründe bulunan mikro ve küçük işletmeler ile birlikte 2017 ve 2017 yılı sonrasında kurulmuş imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektöründe hizmet veren yenilikçi genç işletmelere KOSGEB tarafından destek programı adı altında sermaye desteği sağlanacak olup; bu öncelikli sektörlerdeki mikro ve küçük işletmelerin salgının yaratmış olduğu koşullara rağmen faaliyetlerini ve hizmetlerini sürdürebilmelerini, istihdamlarını salgının başlangıcındaki seviyede tutabilmeleri amacı ile verilmektedir.

Mikro ve Küçük İşletmelere Faizsiz Geri Ödemeli Destek

Hızlı ve güvenli bir prosedürle Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı kapsamında destek verilebilmesi için diğer KOSGEB destek programlarından farklı olarak uygulamaya geçilmiştir. Destek projesinin uygunluk kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler KOSGEB’in web tabanlı destek uygulaması üzerinden başvuru yapabilme olanağına sahiptirler. Web tabanlı destek uygulama ara yüzü ise KBS yani Kobi Bilgi Sistemi’dir.

Hızlı Destek Programı Uygunluk Kriterleri ve Destek Detayları

Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı iki farklı destek bileşeninden oluşmaktadır. Bu bileşenler aşağıda yer almaktadır.

Birinci Destek Bileşeni

Bu bileşen imalat sektöründe bulunan mikro ve küçük işletmelere faizsiz geri ödemeli desteği ifade etmektedir. Bu işletmelere ödenebilecek desteğin üst limiti ise; ödemeye esas olan her bir ay için 10.000 TL olmak koşulu ile toplamda 30.000 TL’dir. Küçük işletmelere ödenebilecek hızlı destek üst limiti ise; ödemeye esas olan her bir ay için 25.000 TL olmak koşulu ile toplamda 75.000 TL olarak hesaplanmaktadır.

İkinci Destek Bileşeni

İkinci destek bileşeni ise 2017 ve 2017 sonrasında kurulmuş imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörü içerisinde faaliyet göstermekte olan genç yenilikçi mikro ve küçük işletmelere faizsiz geri ödemeli desteği ifade etmektedir. Bu bileşende mikro işletmelere verilebilecek desteğin üst limiti ise toplam 55.000 TL’dir. Küçük işletmelere verilecek desteğin üst limiti ise toplam 100.000 TL’dir.

Hızlı Destek Programı Geri Ödeme Detayları

Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı kapsamında verilen desteklerin ödemeleri 3 ay karşılığında 3 taksitle yapılmaktadır. Her ödemenin öncesinde Gelir İdaresi Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu gibi resmi kayıtlardan işletmenin aktif olup olmadığı ve istihdamının belirli bir seviyede tutulup tutulmadığı kontrol edilmektedir. Ayrıca geri ödemeli destek için mikro ve küçük işletmelerden herhangi bir teminat alınmamaktadır.

İmalatçı Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu

Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı kriterlerine uygunluk gösteren ve kriterleri karşılayan işletmeler KOSGEB’in ara yüzü olan KOBİ bilgi sistemine giriş yaparak hızlı ve güvenli bir şekilde başvuru işlemlerini tamamlayabilmektedirler. Ayrıca KOSGEB’in internet adresi üzerinden “E – Hizmetler” menüsü üzerinden destek programı alt menüsünü seçerek başvurularını online olarak yapabilmektedirler. Ancak KOSGEB veri tabanında kayıtlı olmayan ya da KOBİ bilgi beyannamesi güncel olmayan işletmelerin kayıtlarını ve güncellemelerini yaptıktan sonra başvurularını yapmaları gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.